top of page

Over de Bontekoerace

Sinds 1992

De Bontekoerace is een jaarlijkse zeilwedstrijd voor charterschepen en traditionele vissersschepen op het Markermeer bij Hoorn. De race wordt altijd in het laatste (volle) weekend van oktober gehouden ter afsluiting van het zeilseizoen. 

 

Het evenement begon ooit met een paar schepen als alternatief voor de Muider Hardzeildagen (dat evenement werd als te vol ervaren) en als afsluiting van het Bruine Vloot-seizoen en is uitgegroeid tot een groots evenement waar velen vanaf de zomer al naar toe leven.  

 

De race wordt al sinds 1992 georganiseerd en begint steeds op vrijdagavond met de inschrijving, waarna op zaterdag en zondag gevaren wordt voor het klassement. Door de grote verscheidenheid aan deelnemers (klippers, tjalken, schouwen, botters en kwakken) geeft de race een mooi overzicht van het Nederlands varend erfgoed. Naast de zeilwedstrijd vinden in de haven van Hoorn diverse activiteiten plaats. De drukte en gezelligheid die hiermee gepaard gaan trekken ieder jaar weer veel toeschouwers.

 

Traditie

Het doel van de Bontekoecommissie is het bieden van een goed georganiseerd zeilevenement voor toeschouwers, deelnemers, gasten en schippers. Wij leveren een bijdrage aan een mooie traditie doordat de haven van Hoorn een weekend lang gevuld is met historische zeilschepen die al eeuwen beeldbepalend zijn.

 

Inkomsten

Al 30 jaar wordt het zeilevenement mede mogelijk gemaakt door vele kleinere en grotere sponsors die grotere en kleinere bedragen sponsoren. Ook bestaan de bijdragen van een aantal sponsors uit goederen, zoals bijvoorbeeld scheepstouw, hellingbeurt en dinerbonnen, die als prijzen onder de schippers verdeeld worden. Onze inkomsten bestaan uit de inschrijfgelden van de deelnemers, de opbrengst van Bontekoe-artikelen verkoop en de sponsorgelden.

 

Gang van zaken

  • Elk jaar doen er tussen de 30 en 35 schepen mee, met in totaal rond de 500 mensen. Vrijdagavond vindt de inschrijving plaats in Eetcafé Het Schippershuis. Zondagmiddag rond 16u is de prijsuitreiking door een lid van het college (burgemeester of wethouder) van Hoorn.

 

  • Naast de traditionele visserijschepen en de schepen van de bruine vloot, verdeeld over klippers, tjalken en botters hebben we ook een klasse overige.

 

  • De redactie maakt elk jaar een Bonte Courant, een vrolijke combinatie van nuttige en onnuttige informatie over de race, de deelnemers en de bemanningen van de schepen. De deelnemers ontvangen de Bonte Courant en een goodiebag.

 

  • Op zaterdagmiddag worden er op het Houten Hoofd activiteiten georganiseerd, treedt het koor van de Shantymen Kaap Hoorn op en kan men Bontekoe-artikelen kopen. Het is altijd een gezellig gebeuren, ook voor mensen die die de race niet hebben gevaren. 

Bonte Crew 2019

bottom of page