top of page

- PERSBERICHT BONTEKOERACE 2023 - 

HOORN – Op 28 en 29 oktober vindt de 31ste Bontekoerace plaats op het Markermeer. Deze historische zeilwedstrijd met klippers, tjalken, visserijschepen en klassieke jachten kun je vanaf 11 uur volgen vanaf de waterlijn van de Hoornse haven. Wie vroeger komt, kan alvast sfeer proeven en van dichtbij zien hoe men vroeger de Zuiderzee op ging. Een fantastisch schouwspel voor jong én oud. 

 

In- en om de haven is van alles te doen:

 

  • Houten Hoofd: het puikje van de Bruine Vloot

Het gebeurt zelden dat zoveel boten van de ‘Bruine Vloot’ op één plek bij elkaar liggen. Ontdek de schoonheid van deze prachtige traditionele schuiten. 

 

  • Steigeractiviteiten

Na de race is op zaterdagmiddag een steigerspel en een creativiteitswedstrijd voor schipper en bemanningen. Er worden ook Bontekoemutsen en T-shirts verkocht. Een mooie ervaring om het ruige zeemansleven van dichtbij mee te maken. 

 

  • Shantymen Kaap Hoorn

Elk jaar maakt het Shantykoor Kaap Hoorn de sfeer compleet. Zaterdagmiddag staan de mannen op het Houten Hoofd om stoere zeemansliederen te zingen. Zing gerust mee. 

 

  • Prijsuitreiking door wethouder Assendelft

Op zondagmiddag sluiten we af met de prijsuitreiking in ‘t Schippershuis. Wethouder René Assendelft reikt de prijzen uit. 

  • Programma

Datum: zaterdag 28 en zondag 29 oktober 2023

Start wedstrijden: zaterdag en zondag om 11 uur

Steigeractiviteiten: zaterdagmiddag vanaf 15u, Houten Hoofd

Link naar: Achtergrondinformatie
 

Poster mini 2023 Bontekoerace.png
WhatsApp Image 2022-10-17 at 1.39_edited

Foto's: Regina van Raalte Fotografie

- PERSBERICHT UITSLAGEN BONTEKOERACE 2022- 

Elk jaar is het een fraai schouwspel in de haven van Hoorn als de schepen van ons varend erfgoed de Bontekoerace varen. Op vrijdagavond begint het weekend met de gezellige drukte van het inschepen. De schippers schrijven hun schepen in voor de wedstrijden en de bemanning installeert zich in hun kajuit. 

 

Afgelopen weekend voeren de tjalken, klippers, botters, visserij en klassieke schepen uit richting het wedstrijdgebied, even buiten de haven van Hoorn. Rond 11 uur passeerden de schepen de startlijn om koers te zetten naar de eerste boei. De Mallejan lukte dat even niet en sleepte daarmee de poedelprijs in de wacht. 

 

Zondag werd al vroeg duidelijk dat het een prachtige, zonnige dag zou worden. Zonnig, maar met weinig wind. Hierdoor stelde de wedstrijdleiding de start ruim een half uur uit en werd de wedstrijdbaan ingekort. De tjalk Pallieter, stevenklipper Broedertrouw, vissermanschouw HN56-Brakzand en het 8 meterklasse jacht Varg III werden de eerste in hun klasse. De prijzen werden uitgereikt door de Hoornse wethouder Assendelft.

Link naar: Uitslagen

Voor meer foto's zie: Regina van Raalte fotografie
 

Foto: Regina van Raalte Fotografie

Sfeerimpressie
bottom of page